Hírek

A tizedik fejezet külön könyvet érne...

Spiriev Attilával, a versenyt megelőző sajtótájékoztatóval kezdtünk, hiszen ott megemlítette, hogy már az is nagy dolog, hogy megrendezhetjük, illetve, hogy kiemelten fontos a magyar sportolók versenyzési lehetősége szempontjából az augusztus 19-i esemény, hiszen végre nemzetközi mezőnyben mérettethetik meg magukat.

– Amikor egy évvel ezelőtt elkezdtük a szervezést, nem erre a versenyre készültünk…
Mindazonáltal a magyar atléták szerepeltetése mindig fontos kiindulási alap. Igyekszünk olyan versenyszámokat szervezni, melyekben a magyar atléták indulását, a nemzetközi mezőnyben elfoglalt pozíciója lehetővé teszi, indokolja. Ahogy haladt előre az idő, a körülmények miatt változtatni kellett néhány dolgon, például az időponton, illetve a versenyszámokon. Így maradt ki a női súlylökés, hiszen Márton Anita – bár később került nyilvánosságra – nekünk jelezte, hogy fontosabb dologra készül, gyermeket vár.
Azzal, hogy elmaradt az olimpia, az Európa-bajnokság és a korosztályos világbajnokságot is elhalasztották, a hazai atléták számára a fő verseny a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj lett. Ennek értelmében megpróbáltunk több magyart indítani a nemzetközi számokban, és több nemzeti megmérettetést is beillesztettünk a programba.

– Mit lehetett tudni arról, hogy a sportolók milyen formában vannak?

– Nagyon kevés támpontunk volt, hiszen csak kevés ország van – köztük hazánk is – ahol egyáltalán beszélhetünk valamilyen szezonról. A világ más pontjairól viszont olyan sportolók is érkeztek, akiknek ez volt az első, vagy a második megmérettetése. Nem beszélve arról, hogy a karanténidőszak alatt mindenki más-más módon tudott készülni. Így kiszámíthatatlan volt, hogy ki milyen formában van.

– Tekintsük át a versenyszámokat időrendben!

Női kalapácsvetés

– Az említett kiszámíthatatlanság ebben a számban is érezhető volt. Nem beszélhettünk csúcsformáról, de a győztes francia Tavernier országos csúcsot dobott július közepén, és most is hozta magát, és nemzetközi szinten is kiváló eredménnyel nyert, de stabilan hetven méter feletti eredményeket teljesített a lengyel Kopron is. Nem okozott csalódást a három magyar – Gyurátz Réka, Orbán Éva, Németh Zsanett – sem, ráadásul Rékát nem olyan régen sérülés is akadályozta.

Férfi kalapácsvetés

– Világbajnoki döntő erősségű mezőnyről beszélhetünk, és ebben végzett második helyen Halász Bence – hét centivel lemaradva – az Európa-bajnok, lengyel Nowicki mögött, így az ő szereplése a „kitűnő” jelzőt érdemli. Az, hogy vadássza a nyolcvan métert, és itt még nem érte el, semmit nem von le a teljesítményéből. Fontos megemlíteni, hogy az ukrán Kohan (77.78 PB) alig több, mint fél méterrel maradt el az U20-as világcsúcstól.

Női távolugrás

– Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni az első és második helyezett – 6.77, 6.76 – eredményét, tudnunk kell, hogy ennél, idén összesen négy jobb eredmény született a világon, ráadásul abból az egyiket az itteni győztes, a fehérorosz, Mironcsik-Ivanova ugrotta. A számítógépes világranglista ötödik és második helyén álló két versenyző végzett az élen. Lesti Dia eredménye kiemelkedő, és az is, hogy az első hétben három magyar volt – Lesti Diana, Nguyen Anasztázia és Farkas Petra –, ők megérkeztek a nemzetközi mezőnybe.

Magasugrás – női/férfi páros verseny

– Ennek a számnak a szerepeltetése kísérlet volt. A versenyzők és a szakmai közönség nagyon élvezte. A formátum jó, de a prezentáción még kell alakítanunk, hogy a közönség jobban tudja követni, mert igazán akkor élvezetes.

Férfi 400 méteres gátfutás

– Azt tudni kell, hogy mindegyik egykörös versenyt befolyásolta az időjárás. Nem is azzal volt a baj, hogy záporeső esett, hanem feltámadt a szél, és szétfújta ezeket a futószámokat. Az időket böngészve látszik az a nyolc tized, illetve egy másodperc, ami benne maradt a futókban a szél miatt. Így nézve különösen értékes az 50.59, amit Koroknai Máté futott, annak ellenére, hogy ötvenen belüli formában van. Sajnálatos, hogy az időjárás megakadályozta, hogy jobban teljesítsen. Az amerikai Kendziera győzelme nem meglepetés, ahogy Rasmus Mägi második helye sem.
 
Férfi diszkoszvetés
 
– Ez volt a verseny egyik legerősebb mezőnye. A 2015-ös, a 2017-es és a 2019-es világbajnok itt volt, nem beszélve további világbajnoki döntősökről. Meg kell jegyezni, hogy az a 63.98, amivel Urbanek ötödik lett, az szinte biztosan világbajnoki döntőt érne. Ne feledjük viszont, hogy a versenycsúcsot még mindig Kővágó Zoltán tartja (69.50), és akkor az micsoda eredmény volt, van, lesz…! Huszák János 62.77 méteres teljesítménye a világ bármely versenyén ott lehetne közvetlenül az élmezőny mögött. Felvette a kesztyűt és megverte a brit csúcstartót és a tavalyi VB 4. helyezettjét, a román Firfiricát.
 
Női 400 méteres gátfutás
 

– A győztes, holland Femke Bolt elképesztő tehetség, csak 20 éves, tavaly éppen Mátó Sára előtt nyerte meg az U20-as Európa-bajnokságot. Erről a nagy szélben teljesített 54.67-ről tudni kell, hogy ennél idén kizárólag ő futott jobbat. Ők bemelegítettek napsütésben, és a rajtra leszakadt az ég, és feltámadt a szél. A mezőnyben volt az Európa-bajnok és az Európa-bajnoki ezüstérmes, és itt futott 57.10-et a még junior korú Molnár Janka, aki ennél – életében – csak egyszer futott jobbat. Fantasztikus eredmény. Mátó Sára sem teljesített rosszul (57.61), nem kell szégyenkeznie.
 
Női 400 méteres síkfutás
 

– Ebben a számban nem számítottunk kiemelkedő eredményre, 51 másodperc körül vártuk a győztest. Hogy nem így lett, annak csak a szeles, esős idő az oka. Ebben a környezetben értékes, hogy Nádházy Evelin – aki sok problémával küzdött felkészülése során – éppen hogy csak elmaradt idei legjobbjától.
 
Férfi 400 méteres síkfutás
 

– Az, hogy a győztes, amerikai Montgomery idei legjobbját futotta, borítékolható volt, mert ez volt az első versenye. Bőven 45 másodpercen belüli eredmények születhettek volna, ha az időjárás kegyesebb hozzánk. Így még értékesebb Ajide Dániel 47.76-os ideje, hiszen pár hete futott először ezen a távon, és mindjárt magyar bajnok lett. Belőle kiváló 400 gátas lehet. 
 
 Férfi hármasugrás
 
– A Franciaországban élő, Burkina Faso-i színikben induló Zango, világ idei legjobb eredménye komoly fegyvertény, különösen azt vizsgálva, hogy kiket győzött le. Taylor, Pichardo, Copello… Az történt, hogy a világranglista negyedik helyezettje legyőzte az elsőt és a harmadikat. Ez volt a verseny egyik legjobb száma.
 
Férfi 100 méteres síkfutás
 
– Azzal, hogy Noah Lyles Magyarországra jött, a verseny nagyot nyert. Ennek a nemzetközi atlétikában és a világmédiában nagyon nagy hírértéke van. Mivel még nem járt nálunk, a hazai nézők talán kevésbé ismerik, de olyan szupersztárról beszélünk, aki a versenyszámoktól független világranglistán – a svéd rúdugró, Duplantis mögött – a második helyen áll. Dohában, a világbajnokságon, nemcsak megnyerte a 200 méteres síkfutást, de leiskolázta a mezőnyt, és mellé begyűjtötte a 4x100 méteres váltó vb-címét is. Szerencsénk volt, mert az eső addigra elállt, ahogy a szél is, de ilyenkor lassul a pálya, így talán húsz perccel később, 10 másodpercen belüli eredmény is születhetett volna. Almási és Boros nem vallott szégyent, talán jobb lett volna a verseny, ha az amerikai Rodgers nem hibázza el a rajtot.
 
100 méteres gátfutás
 

– Itt született a verseny legfontosabb eredménye. Kozák Luca teljesítménye káprázatos. Úgy kapott ki mindössze három századdal, hogy a győztes, holland Visser beállította – az általa tartott – világ idei legjobb eredményét. A 12.71, 2020-ban a második legjobb eredmény a világon. Az pedig, hogy a fedettpályás világjátékokat nyert Siska Xénia, akkor és most is kiváló 12.76-os csúcsát sikerült megdönteni, ezt talán maga is csak álmodta korábban. Nem beszélve arról, hogy legyőzte az Európa-bajnoki címvédő, fehérorosz Elvira Hermant és az amerikai Sharika Nelvist, aki az egész világon ünnepelt sztár.
 
110 méteres gátfutás
 
– Ebben a számban, ha Ortega, vagy Holloway legyőzi a másikat, az nem meglepetés. A világranglistát vezeti az egyik, világbajnok a másik. Mindössze egy század döntött, de Holloway hibázott a hatodik gátnál, de olyan rajtja volt, és olyan első öt gátat produkált, amit, ha úgy folytat, akkor világcsúcsot fut. Ilyet még életemben nem láttam. Volt 2-3 méter előnye. Ortega eredménye, a 13.21 viszont rendkívül komoly, tehát nagyon megérdemelte, hogy megnyerte a Dr. Spiriev Bojidar trófeát.
Baji Balázsról annyit, hogy futott, ez a legfontosabb hír vele kapcsolatban a borzasztó sérülése után. Szűcs Valdó ennél sokkal jobbat tud, neki nagyon kellenek az ilyen versenyek, a jövőben sokat kamatoztathat az itt szerzett tapasztalatokból. Külön is kiemelem az igen erős B-futamban ötödik helyen célba ért ifjú Szeles Bálintot – Petrovai József tanítványát -, aki azok után, hogy el kellett távolítani az egyik veséjét, visszatért, és óriási egyéni csúcsot futott (13.75).

 
Női 200 méteres síkfutás
 
– Irby – aki korábban a világ idei legjobbját futotta 400m-en – nyert, ami nem meglepetés annak ellenére sem, hogy a mezőnyben Schippers, Kambundji, Ta Lou és Lalova-Collio is ott volt.
 
Férfi 200 méteres síkfutás
 
– 65 perccel a százas győzelme után nyert az amerikai Noah Lyles. Persze mindannyian szerettük volna, ha 20 másodpercen belül fut, hiszen nem olyan régen, Monacóban ezt már megtette, de idén a világon a negyedik, 20.22-t tud. Viszont az olasz Desalu nagyon megszorongatta. Azt sajnálom, hogy Máté Tamásnak nem sikerült pár századdal jobbat futnia, de így is helytállt.
 
Férfi 600 méteres síkfutás
 
– A 800m világbajnoki címvédője, az amerikai Brazier nagyszerű versenyben nyert, de nem volt könnyű dolga, mert a dohai világbajnokságon 800 méteren ötödik helyen végzett Wesley Vázquez keményen megszorongatta, sőt 550-560 méterig vezetett is. Az eredménnyel kapcsolatban jegyezzük meg, hogy a 600 métert nem úgy szokták futni, ahogy most Székesfehérváron tették. Itt végig kimért pályán kellett teljesíteni a távot, ami finoman fogalmazva sem ideális. Mi viszont azt a döntést hoztuk, hogy csak olyan versenyt rendezünk, ahol a közvetlen testi kontaktust el lehet kerülni.
Vindics Balázs (1:16.84) fél másodperccel maradt el Korányi Balázs országos csúcsától, és ez is alátámasztja, hogy tovább ostromolhatja Kazi Tamás – ezen a versenyen hetedik lett (1:18.69) – szabadtéri, 800m-es országos csúcsát.

 
Hogyan foglalnád össze a X. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat?
 
– Ha könyvet írnék az elmúlt tíz év históriájáról, akkor az első kilenc megérne egy-egy fejezetet, de ezt az utolsót, negyvennél kevesebben nem tudnám összefoglalni. Ha a szervezőbizottság elnöke, Deutsch Péter nem lett volna ennyire rendíthetetlenül magabiztos abban, hogy 2020-ban is lesz Gyulai István Memorial, akkor nem hiszem, hogy meg tudtuk volna rendezni. Őszintén köszönöm mindenkinek, aki bármit hozzátett az idei versenyhez. A magyar hatóságok, a szervezők, a versenybírók, az önkéntesek, az atléták, az edzők, a menedzserek és mindenki erőn felül teljesített.
Oslóban megrendezték a Bislett Games helyett az Impossible Games-t, vagyis a „Lehetetlen játékokat”, mi Székesfehérváron megrendeztük a Real Impossible Gamest, vagyis a „Valódi lehetetlen játékokat”. Nagyon örülök, hogy ez végül sikerült!

 
A szervezőbizottság elnöke, Deutsch Péter így kommentálta a X. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat:

– Az idei verseny jubileumi esemény volt amely általában különleges szokott lenni. A verseny után csak megerősíteni tudom, hogy az elmúlt hónapok megváltozott körülményei ellenére csodálatos lett amit láthattunk, sajnos a helyszínen nézők nélkül.
Mindig voltak emlékezetes pillanatok az elmúlt tíz alkalommal, de idén azzal, hogy bekerültünk a WA Continental Tour Gold sorozatába megint sikerült egy szintet lépnünk. Büszkék lehetünk az elvégzett munkára, remek eredmények születtek az idei versenyen, és talán annyi elfogultságot engedjenek meg nekem, hogy külön kiemeljem Kozák Luca csodálatos futását 100m gáton, mellyel egy 36 éves orzságos csúcsot döntött meg.
Köszönöm mindenkinek aki támogatott vagy aktív közreműködőként részt vett az esemény megvalósításásában, ez valóban az ország és az atléta közösség közös sikere, melyre én személyesen is büszke vagyok.
Sikerült, KÖSZÖNÖM!
Természetesen folytatjuk 2021-ben!

 

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!