Hírek

A NÉGY MUSKÉTÁS

Ismét dobókörbe áll a világ – pillanatnyilag – legjobb kalapácsvetője, a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat már háromszor (2015, 2016, 2017) megnyerő, lengyel óriás, Pawel Fajdek, aki a versenycsúcsot is tartja (83.12). Pawel úgy vezeti a számítógépes világranglistát, hogy világbajnok volt 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben. Közben – 2016-ban – megnyerte az Európa-bajnokságot és négyszer a lengyel bajnokságot. Egyéni csúcsa 83.93 méter. 

A lengyel csodadobó legnagyobb kihívója a tadzsik Dilshod Nazarov. A 120 kilós óriás Rió olimpiai bajnoka, de 2015-ben, Pekingben pont Pawel mögött lett második a világbajnokságon. Dilshod három-három alkalommal nyerte meg az Ázsia bajnokságot és az Ázsia Játékokat. A számítógépes világranglista 4. helyén álló 36 éves zseni, 80.71 méteres legjobbját tervezi megjavítani Székesfehérváron. 

Wojciech Nowicki a második kihívó, aki a számítógépes világranglista 2. helyén állva szeretne borsot törni világklasszis honfitársa orra alá. Ám, ha ez nem sikerül, akkor beérné azzal, hogy nagyobbat dob, mint Fajdek. Wojciech harmadik volt a riói olimpián, és kétszer – 2015-ben és 2017-ben – állt a világbajnoki dobogó 3. fokán úgy, hogy fel kellett néznie örök riválisára. 

A számítógépes világranglista 3. helyéről támad a brit Nick Miller. A 2015-ben U23-as Európa-bajnok, 6. helyen végzett tavaly a világbajnokságon. Nick háromszoros brit bajnokként 3. a számítógépes világranglistán. 80.26-ot is dobott már, így benne a potenciál. 

...ÉS A NYOLC TRÓNKÖVETELŐ 

Kezdjük a magyar különítménnyel! Talán a legnagyobb talentum, Halász Bence, aki junior Európa- és világbajnokként, U23-as Európa-bajnokként tett már annyit az asztalra, hogy tartsanak tőle. Bence megnyerte az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált és ezüstérmes volt a nandzsingi ifjúsági olimpián. A Németh Pál Dobó Akadémia sportolója, tavalyi magyar bajnok, a számítógépes világranglista 6. helyén álló tehetség 78.85-öt tud. Idén 77.24-et dobott az oszakai HT Challenge versenyen. 

Nyakában lohol klubtársa, a 76.93-ig jutó Hudi Ákos, aki a korosztályos világversenyeken általában Bence mögött végzett, de nem szeretné, hogy ez mindig így legyen. A tavalyi Szuper Liga Döntő 2. helyezettje – Bencéhez hasonlóan – Németh Zsolt és Németh Pál tanítványa. 

A szombathelyi triumvirátus harmadik tagja a junior Eb-bronzérmes, junior vb 4., 71.69-es egyéni csúccsal büszkélkedő Rába Dániel. 

Hazai pályán indul az ARAK kalapácsvetője, az ifjúsági világbajnok Pásztor Bence. A 23 éves fiatalember két ezüstöt szerzett a junior világbajnokságokon (2012, 2014), és az U23-as és a junior Eb-n, illetve harmadik lett az U23-as Európa-bajnokságon. 75.74-es egyéni legjobbja bármire feljogosíthatja. 

A világranglista 8. helyéig dobta magát az orosz Valerij Pronkin. A tavalyi világbajnokság ezüstérmese már nyert junior Európa-bajnokságot, és van második helye U23-as Európa-bajnokságról. Egyéni csúcsa: 79.32 méter. 

79.16-nál tart a hatszoros szlovák bajnok, Marcel Lomnicky, aki 9. a számítógépes világranglistán, és 5. helyen végzett Rióban, az olimpián. 

Fehéroroszországból érkezik a számítógépes világranglista 5. helyét foglaló Pavel Barejsa, aki tavaly 3. volt az Atlétikai Magyar Nagydíjon. 78.60-at is tud, így érdemes lesz rá is figyelni. 

A moldáv Szergej Margijev Rióban 10., a londoni vb-n és az amszterdami Eb-n 8. volt. A világranglista 9. helyén álló dobó, 78.72-ig jutott. 

 

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!