Hírek

A világbajnok Kim Collins – 37 évesen – újra 10 másodpercen belül futotta a 100 métert

2013. augusztus 10-én – a korabeli Nemzeti Sport beszámolója szerint – olyat láttunk a Puskás Ferenc Stadionban 400 gáton, ami nagyon ritka: fél kör után úgy nézett ki a mezőny mintha akkor, 200-nál rajtolt volna. Mindenki arányosan tartotta pályaelőnyét, oldalról nézve libasorban. A célegyenesre is szabályos alakzatot vettek fel. V-betűt formálva, mint a vadlibák, a két belső pálya állt az élre, végül az amerikai Dalilah Muhammad (54.87) nyert.

A 3. Gyulai István Memorialon, az év legrangosabb hazai, atlétikai versenyén az aranyat talán előre át lehetett volna adni férfi 100 méteren, Saint Kitts és Nevis egyetlen hírességének, Kim Collinsnak, aki 37 évesen kiérdemelte a pesti közönség szimpátiáját: „Mindig az ember szemébe néz, ha beszél, tiszta a tekintete, a rajtja és minden lépése élményszámba megy.”  Tíz évvel világbajnoki címe megszerzése után, élete formájában, tíz másodpercen belüli futással hálálta meg a nézők szeretetét.

9.99-es 100 métere után Collins így értékelt: – Csodás körülmények között versenyeztünk, remek időben és pályán, még szép, hogy tíz másodpercen belüli idő sikeredett. Ide, Budapestre biztosan visszatérek! Lesz még rá lehetőségem, hiszen ha ilyen jó szezonokat futok, negyvenéves koromnál előbb aligha vonulok vissza.

Tisztán futottak a női 100 gátasok is, és szinte egyetlen gátat sem kellett visszaállítani utánuk, csak előrébb tolni a férfiaknak a 110 méterhez. Ez a versenyszám, amelyben Kiss Dániel és Baji Balázs mögött is sorakoznak a tehetségek Magyarországon. Szűcs Valdó hamarosan felnő hozzájuk, a korosztályos csúcsokat már javítgatja, és most is méterekkel verte volna meg a többi juniort, ha nem rúg akkorát a nyolcadik gátba hogy a kilencediket is feldönti. Mint mondta: – Életem futása lett volna. A lábam olyan gyors volt hogy az agyam nem is tudta követni.

A felnőtteknél nem volt nagy bukás csak katasztrofális rajt: Jason Richardsontól, aki pedig nem szokott az elején lemaradni, így aztán elverték nálunk e távon is a vb-címvédőt éppúgy, mint hármasban Christian Taylort. 110m gáton a jamaikai Andrew Riley (13.27) nyert Richardson (13.28) előtt, míg hármasugrásban kubai győzelem született Pedro Pablo Pichardo (17.18) révén. A második helyet az amerikai Claye (17.17), a harmadikat honfitársa, Taylor (17.16) szerezte meg.

Jason Richardson nem volt elkeseredve: – Kevéssel kaptam ki, úgyhogy semmi probléma, úgy készülök, hogy a nagy dolgok Moszkvában dőlnek majd el. Itt pedig legalább megcsodálhattam magyar hölgyrajongóimat…

Kiss Dániel nem a megindulásáról híres, de ezzel együtt idei legjobbját futotta, közeledik a vb-szinthez, míg Baji Balázs már nem is tud rosszul futni. Stabilan 13.50-en belül van, ami a világbajnoki elődöntőhöz biztosan elég lesz.

Pars Krisztián 80.73 méterrel nyerte a kalapácsvetést, de nem volt maradéktalanul elégedett: – Ebben a régi ketrecben nehéz dobni. A kalapácsom hozzáért, így fél-egy métert elveszítettem, de magyar közönség előtt így is óriási élmény ez a verseny. – Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Krisztián több mint egy éve, 22 verseny óta veretlen…

Ezen a szerda estén kifutott az augusztusi, moszkvai világbajnokságra a 800-as Kazi Tamás, aki nagyon bízott az erős mezőnyben. Össze is jött: az eddigi legjobb magyarországi időt elérve 1:44.43-mal nyert a fehérorosz Anyisz Ananyenko, Kazi pedig majdnem lehajrázta az olimpiai bajnok Jurij Borzakovszkijt, és 1:46.08-cal megfutotta az olimpiai B-szintet.

A férfi 100 méter vb-címvédőjét, a sérülés miatt nem induló jamaikai Yohan Blake-et autó hozta, és csak sétálni láthattuk de legalább megdicsérte a magyar nőket.

A női címvédő amerikai Carmelita Jeter viszont nagyon szedte a lábát. Ő az utolsó ötven méter menője, most is ott verte meg a vetélytársakat, akárcsak kétszázon Jamaica legújabb csodafutója, Warren Weir. Jeter a 11, Weir a 20 másodperces álomhatár közelében futott (20.01), ezzel övé lett a Dr. Spiriev Bojidar trófea.

Jeter így nyilatkozott 11.07-es futás után: – Jól éreztem magam, elégedett vagyok a teljesítményemmel, Budapest pedig lenyűgözött. Ettem például valami tésztás ételt, ami nagyon ízlett. Talán gulyást…?

Eredmények itt. 

Folytatjuk.

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!