Hírek

Kővágó, plusz hat és fél mázsányi világsztár

Legnagyobb reménységünk, a Szolnoki Honvéd olimpiai ezüstérmese, Kővágó Zoltán, aki volt már hatodik világ- és Európa-bajnokságon, U23-as Európa- és junior-világbajnok. A tizenegyszeres magyar bajnok 69.95 méteres egyéni csúccsal, címvédőként várja kihívóit. Eddig négy alkalommal (2011, 2014, 2016, 2017) nyerte meg az Atlétikai Magyar Nagydíjat. 

A számítógépes világranglista 4. helyéről támad a világbajnok (2015) Piotr Małachowski. A 130 kilós óriás 193 cm magasra nőtt. A tizenegyszeres lengyel bajnoknak van két olimpiai ezüstje (2008, 2016), két világbajnoki második helye (2009, 2013), kétszer állt a dobogó második fokán Európa-bajnokságon (2010, 2016) és négy alkalommal nyerte meg a Diamond League-sorozatot. 71.84-es egyéni csúcsa minimum elgondolkodtató. 

Pillanatnyilag vezeti a számítógépes világranglistát a háromszoros litván bajnok, Andrius Gudžius. London világbajnoka (2017) tavaly Gyémánt Liga-döntőt nyert. Az, hogy korábban U23-as Európa-bajnok és junior-világbajnok volt, szinte természetes. 69.21-es egyéni csúcsa picit gyengébb, mint Kővágó Zolié, de ekkora világsztárnál bármi előfordulhat. 

A svéd vb-ezüstérmes (2017) gigadobó, Daniel Ståhl 145 kilójával és 201 centis magasságával is kiemelkedik a mezőnyből, de ennél fontosabb, hogy 2. a világranglistán, és dobott már 71.29-et is. A hatszoros svéd bajnok, Eb és vb ötödik, idén megnyerte a Dobó Európa-kupát. 

A számítógépes világranglista 3. helyezettje a jamaikai Fedrick Dacres. A Pánamerikai és Nemzetközösségi Játékok győztese ifjúsági- és junior-világbajnok, háromszor nyerte meg hazája bajnokságát, míg a tavalyi, londoni a világbajnokságon a 4. helyet csípte el. 68.88 méter az egyéni csúcsa, de ennél is többre képes. 

A belga Eb- és vb-ezüstérmes Philip Milanov 67.26-nál jár. Három Gyémánt Liga versenyt nyert meg, tavaly 4. volt a DL-döntőn, és Universiade-győztesként 5. a számítógépes világranglistán. 

Hogy a tavalyi, londoni világbajnokság harmadik dobogósa se maradjon ki, elfogadta meghívásunkat a vb-bronzérmes, kétszeres amerikai bajnok, a világranglista 8. helyén várakozó, 68.03-as egyéni csúccsal rendelkező Mason Finley. 159 kilójával nehezen tud majd megbújni a mezőnyben. 

Itt lesz a háromszor DL-versenyt nyerő Európa- és világbajnoki bronzérmes lengyel, Robert Urbanek. 66.93-as egyéni csúcsa, 31 évének minden rutinja reménykeltő. 

Amikor legjobbját elérte, akkor pont 66 méterre vetette a diszkoszt az U23-as Észak- és Középamerikai-bajnok, az Amerikai Egyesült Államok bajnokságának bronzérmese, Rodney Brown. 

Nála 19 centiméterrel gyengébb egyéni csúccsal érkezik a londoni világbajnokság 11. helyezettje, a svéd Simon Pettersson, de nekünk legyen mondva… 

Nagy örömünkre szolgál, hogy – Kővágó Zoltán mellett – még két magyar sportoló is dobókörbe áll: Szikaszai Róbert, a Nyíregyházi SC diszkoszvetője (edző: Kerekes László), junior Európa-bajnok, U23-as Eb- és Universiade-bronzérmes. Most éppen 64.37 a legjobbja. Végül, de nem utolsó sorban velünk lesz a Dobó Európa-kupa 3. helyén záró, junior Eb-n 7. Huszák János. Az FTC versenyzője (edző: Eperjesi László) már 64.89 méterre is dobta a szert, így rá is érdemes lesz figyelni. 

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!