Hírek

„Nem adom könnyen magam, beleállok a csatába!”

– Az idei felkészülésed a megszokotthoz képest más módon alakult, az ismert okok miatt. Tízes skálán hányasra értékeled a mostani formádat?

 

– Azért nehéz megítélni, mert az objektivitások mellett nagyon sok szubjektív tényező zavarhatja az osztályzást. Alapvetően az ideális felkészüléshez képest nyilván kevesebbet mondanék, mint szeretnék, de a jelen állapothoz mérten mégis többet, mint amennyit el lehet várni. Ha őszinte akarok lenne, márpedig szeretnék, akkor azt mondom hogy nyolcas. Ezért nekem az olimpia halasztása nyújtotta plusz lehetőség jól jön. Több idő volt az alapokat a helyükre tenni, felépíteni a jó formámat, amire egyébként nem lett volna idő, mert mostanra lezárult volna a kvalifikációs időszak, és már az is eldőlt volna, hogy Tokióban, vagy otthon ér az olimpia. Most van lehetőség – hosszú hónapokon keresztül – alapos munkát végezni, és így már jól is érzem magam, és nagyon bízom benne, hogy a következő évben minden a tervek szerint alakul.

 

– Hogy néz ki a versenynaptárad a közeljövőben?

 

– Hazai versenyeken indulok. A Honvéd-kupán kezdek, utána gyakorlatilag minden hétvégén rajthoz állok, így augusztusban, az Atlétikai Magyar Nagydíjon is. Pillanatnyilag nem tervezem, hogy külföldön versenyezzek.

 

Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke mondta honlapunknak, hogy az elmúlt tíz évben felnőtt egy „gyulais” generáció, köztük Baji Balázs, hiszen 2011 óta – a tavalyi, sérüléses évet nem számítva – minden versenyen indultál és érdekes hogy mindegyik után azt nyilatkoztad, hogy ez a közeg, a hazai közönség előtt való versenyzés olyan pluszt ad, ami nem hasonlítható máshoz.

 

– Nyilván elsősorban azért, mert végre olyan versenyen indulhatunk, amelyen úgy tudunk magyarként versenyezni, hogy a szurkolás valóban a miénk, magunkénak tudhatjuk, és nemcsak én mondom ezt, hanem minden magyar atléta, aki rajthoz áll. Máshol ezt egyáltalán nem érezhetjük át, hiszen egyek vagyunk a sok közül, és semmi pluszt nem kapunk a lelátókról. Mindenféleképpen különleges a magyar atlétáknak. Maga a szervezés, a mezőny annyira minőségi és versenyzőbarát hogy minden szempontból kiemelkedő megmérettetés, olyan, amit nagyon lehet szeretni. Mindig sokkal többet adok ki magamból a Gyulain, hiszen az év legjobbjai mellett itt futottam az országos csúcsot is. Nagyon szívesen állok rajthoz Székesfehérváron, és már nagyon várom hogy idén visszatérhessek.

 

– Kétszer voltál hetedik, egyszer ötödik, kétszer negyedik, kétszer második és egyszer meg is nyerted már ezt a versenyt. Világsztárokkal futottál, és tulajdonképpen a magyar közönség már meg is szokta, hogy olimpiai-, világ- és Európa-bajnokok, világcsúcstartók indulnak. Hogy érzik magukat, mennyire ismernek el titeket, illetve magát a versenyt?

 

– Nagyon komoly mezőny jön össze minden évben, és szuperlatívuszokban beszélnek róla és a városról is. Sorolhatnánk azokat a neveket akik nagyon kellemes emlékekkel és jó eredményekkel távoztak innen, de sok időt venne igénybe. Kiemelkedően fontos, hogy a szervezők is odafigyelnek rájuk, és arra is, hogy a versenynaptárba mindig úgy illeszkedjen, hogy sokaknak megfelelő legyen. Az versenyzői bánásmód amiben részesülhetnek párját ritkítja. Egy példát mondok: a különleges, nem megszokott rajtszámok, feliratok. Kicsit nekem is közöm van hozzájuk, mert én kértem először a szervezőket, hogy hadd lehessen az enyémen Dr. BAJI. Ezen felbuzdulva többen kértek ilyesmit, így lett KENI, LUCA, vagy KANÁSZ felirat. De sorolhatnánk azokat a kis pluszokat, melyekkel a szervezők figyelnek ránk és ez is különlegessé teszi a Gyulait.

 

– Mostani tudásunk szerint Szűcs Valdó is indul augusztus 19-én, 110 gáton. A februári fedettpályás országos bajnokságon – ha nem is sokkal –, megelőzött 60 gáton.  Neked 13.15, neki 13.41 a legjobbja, ráadásul szabadtéren is magyar bajnoki címvédő. Mire számítasz.

 

– Talán furcsa, amit mondok, de most esélyesebb a győzelemre mint én. Élete formájában van, duzzad az erőtől. Azért abban mindenki biztos lehet, hogy nem adom könnyen magam, beleállok a csatába. Nincs könnyű dolgom, visszatérve a sérülésből, de hazai közönség előtt minden megtörténhet.

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!