Hírek

Szürreális mezőny 100 gáton

Az olimpiákon, világbajnokságokon országonként maximum három sportoló indulhat – ha a címvédő is nevez, akkor négy –, ám a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon csak, az ebben a versenyszámban egyeduralkodó Amerikai Egyesül Államokból kilenc zseniális futónő érkezik, így két futamot indítunk.

Meghívtuk a világcsúcstartót, a számítógépes világranglista vezetőjét, Kendra Harrisont (amerikai), aki tavaly 12.28-as versenycsúccsal nyert Székesfehérváron. A fedett pályás világbajnok, háromszoros amerikai bajnok, tízszeres Gyémánt Liga versenygyőztes, 12.20-as álomidővel tartja a világrekordot. Idén hét alkalommal indult ezen a távon, hatszor nyert, és soha nem futott 12.60-nál rosszabbat. A világ hetven legjobb idejéből kilenc az övé.

12.26-ot is futott már Rio de Janeiro olimpiai bajnoka Brianna McNeal (amerikai). Moszkva világbajnoka idén kilencszer futott 100 méter gáton, hatszor megnyerte a versenyt. Brianna háromszoros amerikai bajnok, és ezen a távon övé a világ idei legjobb eredménye (12.38).

Elképzelhető, hogy utoljára láthatja a magyar közönség az amerikai Dawn Harper-Nelsont, mert Peking olimpiai bajnoka bejelentette, hogy a szezon befejeztével visszavonul. A 12.37-es egyéni csúccsal rendelkező zseni, második volt a londoni olimpián, 18 alkalommal győzött Gyémánt Liga-versenyen és négyszer magát a sorozatot (Diamond Trophy) is megnyerte.

2017-ben a Gyulai István Memorialon 3. helyen végzett, és ugyanezen a helyen áll a számítógépes világranglistán a 12.34-es egyéni csúccsal rendelkező Sharika Nelvis. Az ötszörös DL-versenygyőztes – Kendra Harrisonnal közösen – tartja a fedett pályás Észak-amerikai csúcsot.

A számítógépes világranglista ötödik helyén áll az idei amerikai bajnokság ezüstérmese Christina Manning. A 12.54-et tudó sprinter 2018-ban második volt a fedett pályás világbajnokságon, míg tavaly ötödikként zárt a londoni vb-n.

12.50-es egyéni csúcsa van a riói olimpi bronzérmesének, a fedett pályás amerikai bajnoknak, Kristi Castlinnek. Ő ebben a számban nyert már Gyémánt Liga-versenyt is.

Kétszer megnyerte a Gyulai István Memorialt, egyszer pedig második volt az amerikai Queen Harrison. A Pánamerikai Játékok győztese, kétszeres NCAA-bajnok és kétszer volt második az amerikai bajnokságon. Idén Oszakában és Tajvanon is versenyt nyert. Futott már 12.43-at.

Szabadtéren és fedett pályán is Európa-bajnok a német Cindy Roleder. A hazája bajnokságát hat alkalommal megnyerő világbajnoki ezüstérmes, ötödik helyen futott be a riói olimpián. Egyéni csúcsa: 12.59.

400 gáton nyert világbajnokságot 2017-ben, és azon a távon lett első az Atlétikai Magyar Nagydíjon, melyen a versenycsúcsot (54.22) is tartja tavaly óta Kori Carter (amerikai), aki idén 100 méter gáton versenyez. Ebben a számban nyert ezüstérmet az ifjúsági világbajnokságon is. Amikor a leggyorsabb volt, akkor 12.76-nál állt meg az óra.

Junior világ- és Európa-bajnok a fehérorosz Elvira Herman. A hazája bajnokságát kétszer megnyerő U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes, idén futotta eddigi legjobbját, 12.69-et.
Bejutott az Egyesült Államok bajnokságának döntőjébe, és futott már 12.7-et az amerikai Tiffani McReynolds, aki idén megnyerte a Michael Johnson Classic elnevezésű versenyt.
12.87-es egyéni legjobbal érkezik a tizenhétszeres horvát bajnok, Andrea Ivančević, aki negyedik volt a portlandi fedett pályás világbajnokságon.

A magyar kvartettben a Debreceni SC SI futójának, Kozák Lucának van a legjobb ideje. Suba László tanítványa 12.86-ot is tud. Az idén országos csúcsot futott, 4x100-as váltó tagja U23-as országos csúcstartó szabadtéren és fedett pályán is. Tavaly bronzérmet szerzett az U23-as Európa-bajnokságon és az Universiadén.
Klubtársa, a hatszoros magyar bajnok Kerekes Gréta, 12.95-ös egyéni csúccsal vág neki a székesfehérvári viadalnak. Karlik Pál tanítványa idén középdöntős volt a birminghami fedett pályás világbajnokságon, tavaly hatodik lett az Universiadén.
13.27-nél jár a Győri AC sprintere, Sorok Klaudia (edző: Farkas Roland), aki szintén tagja volt az országos csúcsot futott 4x100-as váltónak, de ő tartja a junior országos csúcsot is. Tavaly bajnok lett 100 méteren és ezüstérmet szerzett 100 gáton. Klaudia negyedik helyen zárta a nandzsingi ifjúsági olimpiát.
Vele egy klubban versenyez a magyar bajnokság bronzérmese, Répási Petra (edző: Farkas Roland). A fedett pályás magyar bajnok negyedik volt a junior Európa-bajnokságon és 13.35-ös egyéni csúccsal érkezik.

Új hír, hogy visszaigazolta indulási szándékát a 9.85-ös egyéni csúccsal rendelkező, amerikai Michael Rodgers, aki idén, 100 méteren a világ második legjobb idejét futotta (9.89). A hármasugrás mezőnye tovább színesedett, hiszen elindul Peking olimpiai bajnoka, Nelson Évora. A reneszánszát élő portugál, bronzérmes volt a legutóbbi két szabadtéri és az idei fedett pályás világbajnokságon. Érdekesség, hogy Iván Pedroso az edzője.

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!