Hírek

Új otthonra lelt a Királyok Városában az immár 4. alkalommal megrendezett Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj

A Nemzeti Sport 2014. július 9-én így számolt be a negyedik versenyről: Felállva ünnepelte Székesfehérváron a közönség Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvetőnket, akinek kijárt az elismerés, hiszen egyéni csúccsal, 82.49 méterrel győzött a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon. A szombathelyi sportoló már az első kísérletével megadta a gála alaphangját: telibe találta a nyolcvan méteres szalagot. Bár a dobás pontos távolsága 79.84 méter lett, kezdésnek kiváló volt. A második körben a világbajnok, lengyel Pawel Fajdek 80.73 métert ért el, ám Pars a következő sorozatban válaszolt. A nézők ovációja kísérte kalapácsa röptét és becsapódását. Nem hiába, 81.65 métert dobott. Két szolidabb próbálkozás után – ötödikre – 81.39-re repítette a szert. Hatodik kísérletéhez pedig már győztesként készülődött. Már azt is vastaps kísérte amikor kezébe vette a kalapácsot és a nézők üdvrivalgása közepette lépett a dobókörbe. Ekkor azonban hirtelen elcsendesedett a stadion, mintha mindenki érezte volna, hogy bravúros mutatványnak lesz szemtanúja. Pars – nyolc év után – négy centivel javította meg egyéni csúcsát.

– Arra számítottam, hogy nyolvanegy méter körül dobok, arra azonban nem, hogy megjavítom eddigi legjobbamat, hiszen nem álltam le az edzésekkel, készülök az Európa-bajnokságra. A jó eredményt annak köszönhetem, hogy a vállműtétem után sikerült kijavítanom a technikai hibámat, amire a műtét nélkül nem lettem volna képes. Most már azt is elképzelhetőnek tartom, hogy elérjem a nyolcvanhárom métert – mondta Krisztián.

Győzelmet ünnepelhetett Kővágó Zoltán, olimpiai ezüstérmes diszkoszvetőnk is, aki utolsó kísérlete előtt 63.37-tel második helyen állt. Hatodikra 64.72 métert ért el ezzel megelőzte a kubai Jorge Fernándezt (64.52m).

– Örülök, hogy győzelemmel tértem vissza és mindjárt megdobtam az Európa-bajnoki szintet – vélekedett.

Kis szerencse is kellett a remek teljesítményekhez, mert a közeli viharzóna elkerülte a verseny helyszínét. A szél azonban ide is eljutott, olykor az eső is eleredt.

A szervezők fantasztikus mezőnyt hoztak össze. Magasugrásban például az olimpiai bajnok Ivan Uhov, az ukrán világbajnokkal, Bogdan Bondarenkóval csapott össze. Ők ketten az utóbbi időben szórják a 240-es eredményeket, így nem csoda, hogy bátran hagytak ki magasságokat. Bondarenko a 232, Uhov 234 után próbálkozott a 238 centiméterrel. Az utóbbi ugrása csak Bondarenkónak sikerült, aki egy biztató kísérletet még a 243 centis Európa-csúcson is tett.

Tianna Bartoletta két számban is első lett. Az egyikben hátráltatta a fuvallat, a másikban segítette. Erős ellenszélben nyerte meg a 100 métert (11.35), távolugrásban, még szabályos hátszéllel közelítette meg a hét métert (6. 94).

Az esélyes nélkül rendezték meg a nap befejező számát, a 110 méteres gátfutást. Az amerikai világbajnok, Jason Richardson ugyanis a melegítésnél megsérült, így nem lehetett ott a rajtnál. Távollétében a jamaikai Andrew Riley – 13.49 másodperccel – győzött Baji Balázs előtt (13.59).

– Nagyon jól éreztem magam, remek verseny volt. Számunkra ez óriási ünnep, nemzetközi mezőny hazai közegben. Elégedett vagyok a második helyemmel – összegzett Baji Balázs.

A legjobb eredményért járó Dr. Spiriev Bojdar-díjat Bogdan Bondarenko vehette át.

Eredmények itt.

Folytatjuk!

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!