Hírek

Ünnep az ünnepen – 2012

A Nemzeti Sport korabeli beszámolója szerint régen volt már annyi néző atlétikai versenyen itthon, mint 2012. augusztus 20-án, délután a Puskás Ferenc stadionban. Legutóbb talán 14 évvel ezelőtt, a budapesti Európa-bajnokságon, a férfi kalapácsvetés döntőire gyűlt össze hatalmas tömeg, és ezúttal is elsősorban a kalapácsvetés, pontosabban az olimpiai bajnok Pars Krisztián volt a középpontban.

Krisztián miatt vállalták sokezren hogy kiülnek a lelátóra a kánikulában. Természetesen az is vonzó volt, hogy a londoni bajnokok közül mások is indultak a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon. A női 400 méter győztese, Sanya Richards-Ross és a férfi hármasugrás bajnoka, Christian Taylor is rajthoz állt. Több olimpiai érmes is pályára lépett, de ezúttal minden a kalapácsvetés körül forgott. A sokszor mostohagyereknek tekintett versenyszám a főműsorba került, de veszélyessége miatt a futószámokat egy-egy sorozat végén rendezték, így nem oszlott meg a nézők figyelme, mindenki nyomon követhette hogy áll a verseny.

- Szeretnék nagyot dobni, ezzel teljes lenne az évem – mondta a verseny előtt Pars Krisztián, aki az olimpiát megelőzően Európa-bajnokságot is nyert. – Londonban fantasztikus volt a hangulat mert magyarok is bíztattak a helyszínen, most pedig izgatottan várom hogy hazai közönség előtt szerepeljek.

A nézők már akkor ünnepeltek, amikor Krisztián a bemelegítéskor belépett a dobókörbe. 80 méter körüli próbálkozását üdvrivalgás fogadta. Második dobását vastaps kísérte, és a segítségnek meg is lett az eredménye, 79.15 méterméterrel átvette a vezetést. Harmadszorra nem javított negyedikre viszont eltalálta a 80 méteres szalagot. A mérésnél kiderült hogy az eredmény 79.74 méter, a közönség nagy tapssal hálálta meg.

Pars így kommentált a verseny után: – Dobok még az idén nagyot. Annak pedig végtelenül örülök hogy a versenyt követő felvonuláson ismét én vihetem az olimpiai csapat élén a zászlót – utalt rá, hogy felvezetésével, a záróünnepségen Áder János, köztársasági elnök és Orbán Viktor, miniszterelnök egyenként köszöntötte a londoni olimpikonokat, majd az 1962-ben gyártott veterán Ikarus, tiszteletkört tett a sportolókkal a stadionban.

Sanya Richards-Ross-nak a Puskás Ferenc Stadionban muszáj jól teljesítenie. Édesapja ugyanis nagy focirajongó, és amikor megtudta, hogy lánya tavaly ebben a stadionban szerepelt, vigasztalhatatlan volt, amiért nem kísérte el, ám az idén megtette. A leány pedig kitett magáért, magabiztosan nyerte meg a 200 métert (22.70).

Az olimpiai ezüstérmes, amerikai Jason Richardsonnak minden versenyen az a célja hogy minél gyorsabban hagyja el a pályát, mert ez azt jelenti, jó időt futott. A 110 méteres gátfutás olimpiai másodikja remekül rajtolt, az első gáttól vezetett, és 13.15 másodperccel olyan időt ért el amelynél magyar pályán még soha, senki nem futott gyorsabban.

Amikor a szokatlanul hosszú hajáról kérdezték, így felelt:

Mindig egyéniség szerettem volna lenni, fiatalabb koromban a hosszú hajam volt az egyik módja, hogy kitűnjek az átlagból. Mostanra megszoktam, rengeteg sikert értem el így. Úgy érzem, ha levágatnám, az erőmet is elveszteném.

A verseny végén az is kiderült hogy az ő teljesítménye volt a legjobb, így megkapta a Dr. Spiriev Bozsidár díjat.

Eredmények:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folytatjuk.

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal