Hírek

Varázslat a hetedik versenyen (is)

2017-ben Justin Gatlin megint elvarázsolt mindenkit a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon, de ahhoz képest, hogy mekkora volt a sztárparádé, a magyarok sem maradtak háttérben. A súlylökő, Márton Anita és a diszkoszvető, Kővágó Zoltán is nyert, a gátfutó Baji Balázs pedig fantasztikus országos csúcsot futott.

A Nemzeti Sport összefoglalója szerint az ismét kétnapos verseny nyitányaként a női 3000m akadály – az etióp Diro Neda Etenesh nyerte 9:20.01-es idővel –, a férfi gerelyhajítás – a lengyel Marcin Krukowski (83.71) győzelmével zárult – és a női kapaácsvetés szerepelt a programban. Utóbbit – ahogy szokta – a szintén lengyel Anita Włodarczyk nyerte, ezúttal 77.77-es eredménnyel úgy, hogy mind a hat kísérletére túldobta a hetven métert.

A második napon, ellentétben a sprinterek, Justin Gatlin és Akani Simbine célba zuhanó ölelkezésével, a négyszeres Gyulai István Memorial győztes Pars Krisztián rosszkedvűen vonult le a színről a hetedik Atlétikai Magyar Nagydíjon. Olimpiai bajnokunk idén 73.02-es eredményével nem jutott be a kalapácsvetés döntőjébe Székesfehérváron, és sajnos az is kiderült, hogy még mindig nem egészséges. – Sérvvel nem lehet versenyezni – dörmögte maga elé. Az eredmény pedig jelzi, hogy valami tényleg nem stimmel, nem tud kigyógyulni makacs deréksérüléséből. Ezután a lengyel Paweł Fajdek győzelme nem volt meglepetés. Pars Távollétében pedig Halász Bence szépen helytállt, 75.81 méteres eredménye nem volt rossz, hatodik lett.

– Stabil dobásaim voltak csak egyet szúrtam el, de az első után kicsit megtorpantam, és fejben újra össze kellett raknom a mozgást, hogy elkapjam a fonalat – mondta a 19 éves junior világbajnok atléta. – Kicsit ugyan izgulok ilyenkor, de az erős mezőny nem feszélyez, sőt ki kell használnom, hogy a legjobbakkal mérhetem össze a tudásomat, és persze bennem van a bizonyítási vágy is, hogy megmutassam, fiatalon is fel tudom venni velük a versenyt.

Bár a Gyulai István Memorial idén még több világsztárt vonultatott fel, mint eddig, nem volt még vége a magyar sikereknek. Előbb a súlylökő Márton Anita nyert, az olimpiai ezüstérmes diszkoszvető, Kővágó Zoltán pedig 65.67 méterrel megvédte a címét, pedig a mezőnyben ott volt a világ- és Európa bajnok Piotr Małachowski is. Ez egyben azt is jelentette, hogy Kővágó megdobta a világbajnoki szintet, így augusztusban utazhat Londonba.

– Az országos bajnokságon még nem voltam elégedett magammal, azóta a sebesség megszerzése és a mozgás összerakása volt a legfontosabb – mondta Kővágó. – Pótolnom kellett, és ki kellett javítanom néhány dolgot. Visszatértem a jól bevált edzésmódszerekhez. A világbajnoki szint volt a célom, ezzel a dobással újra ott vagyok, ahol kell. Sőt még maradt bennem némi tartalék is, amit nem sajnálok, remélem a megfelelő időben jön ki…

A két magyar győzelmet már csak Baji Balázs elképesztő országos csúcsa tudta felülmúlni, aki nyolc századot javítva a saját rekordján, 13.15-öt futott és bár csak negyedikként ért célba a jamaikai Omar MacLeod (12.96 versenycsúcs) az orosz Szergej Subenkov (13.01) és az amerikai Aries Merritt (13.11) mögött, de ez érdekelte a közönséget legkevésbé.

A hölgyek között 100 gáton a döntő olyan erős volt, mint még sosem, a győztes, a világcsúcstartó, amerikai Kendra Harrison a világ idei legjobb idejével ért célba (12.28). De hogy ilyen mezőny mennyire tudja húzni a hazai versenyzőket, arra éppen Baji Balázs példája a bizonyíték.

Bár sérülés miatt a katari Mutaz Essza Barsim végül nem indult az idei Gyulai István Memorialon, színes egyéniségével az olasz Gianmarco Tamberi elvitte helyette is a show-t, pedig 2.28-cal „csak” harmadik lett a versenyen, amelyet az ukrán Bogdan Bondarenko nyert meg 2.30-as ugrásával. Kettejük közé az ugyancsak ukrán Procenko (2.30) tudott beférkőzni.

Nem jött össze a győzelem az olimpiai bajnok, 400 gátas Dalilah Muhammadnak, aki remekül versenyzett, de az utolsó gátat feldöntötte így abszolút favoritként harmadik lett Kory Carter és Kemi Adekoya mögött.

– Nagyon jó verseny volt, egészen az utolsó gátig, amelyet egy rossz lépés után sajnos levertem, és bár nem estem el, elúszott a győzelem. Egyébként szeretem ezt a versenyt, de most nemcsak ezért jöttem ide újra, hanem azért is, mert nagyon erős volt a mezőny, ami segít, hogy jó formában maradjak a világbajnokságig – foglalta össze a lényeget Dalilah.

Az este legnagyobb sztárja – 2015 után újra – az amerikai Justin Gatlin volt, aki a pekingi világbajnokságon csak egy századdal kapott ki Usain Bolttól. Most ugyanennyivel győzte le a címvédőt, a dél-afrikai Akani Simbinét, és 9.98-as idővel ért célba. Bár lehet, hogy csak kibillentek egyensúlyukból a nagy küzdelemben, de a verseny egyik legszebb pillanataként a célba érkezés után összeölelkezve futottak tovább, és egyikük sem zárta ki, hogy jövőre ugyanitt ismételnek.

Justin Gatlin így kommentálta a látottakat: – A legjobban annak örülök, hogy újra stabilan tudok tíz másodperc alatt futni. A sérüléseim rendbe jöttek, az orvosom remek fickó, korábban meggyógyította Aries Merrittet és LeShawn Merrittet is. Érzem, hogy egyre jobban visz a lábam, és amikor láttam, hogy Akani rám jön, tudtam növelni az iramot. Szezon eleji formában vagyok, de még egy hónap van a világbajnokságig, úgyhogy az időzítés – ahogy ez a verseny is – tökéletes.

2017-ben a Dr. Spiriev Bojidar trófeát a jamaikai Omar McLeod nyerte el.

Eredmények itt.

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal