Hírek

Versenycsúcsok a kánikulában

A Nemzeti Sport tudósítása számolt be arról, hogy új versenycsúccsal kezdődött a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj, miután a remek formában versenyző Paweł Fajdek – elképesztő utolsó dobással – 83.12 méterrel megdöntötte Pars Krisztián tavalyi, 82.49-es rekordját kalapácsvetésben. Ami azonban ennél is sokatmondóbb, hogy még két alkalommal sikerült 81 méter fölött dobnia (81.16, 81.99). Ez pedig jelzi, hogy mire számíthatunk a másfél hónap múlva kezdődő világbajnokságon Pekingben. Nagy ellenfele, a másodikként végző Pars elárulta, sérülése miatt lemaradásban van, de utolsó, 79.23 méteres dobásán látszott, hogy rakoncátlankodó dereka ellenére kezdi visszanyerni formáját. A több ezer kilátogató néző hangosan szurkolt neki, ahányszor a dobókörbe lépett. Hudi Ákos (73.29) nyolcadik, Halász Bence (69.80) kilencedik helyen végzett.

Paweł Fajdek a győzelme után így értékelt: – Örülök, mert a nagy meleg ellenére háromszor is sikerült nyolcvan méter fölött dobnom, de nagyon megszenvedtem az időjárást. Ki kell pihennem magam, de most már úgyis csak a világbajnokságra készülök. Krisztiánnal nagy harcaink vannak, jó kis versenyeket vívunk. Most én voltam jobb a sérülése miatt, ám a küzdelmünk Pekingben folytatódik.

A nagy meleg miatt az idő nagy részét a sportolók a jóval hűvösebb melegítő folyosókon töltötték. Arra, hogy a kánikula mennyit vett ki a sportolókból a fedettpályás Európa bajnok súlylökő, Márton Anita világított rá. A párizsi Gyémánt Liga mezőnyből nyolcan jöttek el, de miközben ott nagy részük 18 méter felett dobott, itt alatta maradt kivéve persze őt, aki négy centivel múlta felül a francia fővárosban elért eredményét. Ez pedig a Gyulai István Memoriálon „csak” a dobogó harmadik fokára volt elég.

– Szerettem volna 18.60-18.70 körül dobni, de az ilyen meleg akár 20-30 centit is kivesz a súlylökőből. A világbajnokságra azért szeretném elérni azt a szintet, amivel idén a fedettpályás Európa bajnokságot megnyertem. Azzal már az első hatba is bekerülhetek Pekingben – tette hozzá Márton.

Volt azonban olyan szám, amelyben kifejezetten jól jött a meleg. Férfi magasugrásban hatan vitték át a 2.30-as határt, amire Párizsban – néhány napja – csak ketten voltak képesek. Az eredmények alapján az idén a világ egyik legjobb atlétájának számító katari, Mutaz Essza Barsim 2.34-nél szinte ráugrott a lécre, úgy nézett ki az utazás nagyon sokat kivett belőle. Ekkor azonban húzott egy merészet: 2.36-ra rakatta a magasságot, majd buzdítást kért magának. Mivel a közönség talán ezt a számot élvezte a legjobban, vastapsot kapott, ő pedig átvitte és átvette a vezetést a versenyben. Aztán kiderült, ezzel az ugrásával győzött, majd alig tudott kiszabadulni a rajongók gyűrűjéből, de türelmesen aláírt mindenre és mindenkivel vállalt közös fényképet. Valószínűleg most Fehérvár statisztikailag is kimutatható részének van szelfije a viadal egyik sztárjával.

Baji Balázs – 110 gáton – a nagyon erős 1.9-es ellenszélben 13.57-et futott, ezzel nem volt elégedett, de a helyezéssel igen, a futamában ötödik lett. – Futottam már ilyen erős mezőnyben, de ami igazán erőt adott az a hazai közönség – mondta Baji. – Ez talán időben nem mérhető, de lelkileg nagyon is, izgalom és öröm hazai közönség előtt versenyezni.

A világcsúcstartó Aries Merritt nem lehetett teljesen elégedett, mert 13.40 es eredménye messze van a 12.80-as csúcsától, és csak harmadik lett futamában, ahol az akadályok feldöntése miatt ketten is feladták a versenyt. A győzelmet az orosz Szergej Subenkov szerezte meg tőle szerénynek mondható 13.27-el.

Óriási ovációt kapott a hazai közönségtől az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán is, aki második lett diszkoszvetésben 63.20-as dobásával. Székesfehérváron az a lengyel Piotr Małachowski győzte le, aki a párizsi Gyémánt Liga versenyen is jobbnak bizonyult nála.

A hölgyek mezőnyében közben a jamaikai Veronica Campbell-Brown (10.99) nyerte a 100 méteres síkfutást, az amerikai Lolo Jones (12.69) a 100 gátat, Irina Gorgyejeva (1.91) a magasugrást, Zsivoczky-Farkas Györgyi (6.05) pedig távolban bizonyult a legjobbnak.

A végére maradt a nagy szenzáció: Justin Gatlin és a 100 méteres síkfutás. A stadion közönsége elcsendesedett, hogy aztán egy emberként szurkoljon az amerikainak. Gatlin simán nyert, és bár először többet mutatott az óra, végül 10.02 került a neve mellé a jegyzőkönyvbe.

A Dr. Spiriev Bojidar-díjat a katari magasugró, Mutaz Essza Barsim nyerte el.

A mezőny teljesítményét negatívan befolyásolta a nagy meleg és a szél, de az induló sztárok jelenléte és a közönség ízelítőt adott a magyar nézőknek is abból, milyen lehet Gyémánt Liga versenyen a helyszínen szorítani, nem pedig a képernyők előtt.

Eredmények itt.

Folytatjuk!

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!