Hírek

Holloway, Brazier, Schippers, Lyles, Taylor és Halász Bence…

A YouTube-on és a Facebookon közvetített tájékoztató elején Lehrner Zsolt, Székesfehérvár megyei jogú város alpolgármestere köszöntötte a nézőket, és hangot adott annak a reményének, hogy annak ellenére, hogy zárt kapuk mögött rendezzük a versenyt, a televízió képernyője előtt és online felületen sokan követik majd a világsztárok találkozóját, és remélte, hogy a legenda valóban folytatódik.

Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke szerint különleges az idei esemény, már csak azért is, mert a támogatók, szponzorok végig mellettünk álltak. Sokat tettek a Külügyminisztérium és a határvédelmi szervek munkatársai, valamint a menedzserek, sportszakemberek, sportolók, akik vállalták, hogy bonyolult közlekedési megoldásokkal is megküzdenek.
Különleges, mert ez a tizedik, és szemben a 2011-es, teltházas sajtótájékoztatóval, most üres teremben ülünk.
– Amikor arra készültünk, hogy megrendezzük a tizediket is, nem gondoltuk, hogy ennyire megváltoznak a feltételrendszerek, de a legfontosabb, hogy holnap lesz Atlétikai Magyar Nagydíj Székesfehérváron.

Spiriev Attila, sportigazgató elmondta, hogy már annak is örülni kell, hogy sajtótájékoztatót tarthatunk. A sportigazgató köszönetet mondott a szervezőbizottság elnökének, mert olyan állhatatosan küzdött a megrendezésért, hogy igazi bravúr, hogy augusztus 19-én versenyt rendezhetünk.

– Világklasszisok jöttek, így nem az a kérdés, hogy ki nem jött el, hanem hogy ki van itt.

Kiemelte azt is, hogy rendkívül fontos, hogy a magyar atléták számára versenyzési lehetőséget tudunk biztosítani.

A szervezők után a 110 métere gátfutás világbajnoka, Grant Holloway vette át a mikrofont, aki tavaly, éppen a Gyulai István Memorialon kezdte a profi karrierjét, utána nyert Dohában vb-címet.

– Rengeteg szeretet, lehetőséget kaptam ettől a versenytől, nagyon hálás vagyok a szervezőknek. Az, hogy 21 évesen világbajnoki címet nyertem, most éppen nem sokat jelent. 13.19-cel kezdtem pár napja Monacóban. Most nem fontos, kinek milyen címe van. Ki is írtam a Twitterre, hogy mindenkinek az kívánom, hogy következetesen építse fel szezonját. A vírus megváltoztatta az életemet, júniusig nem is tudtam pályára lépni, volt, hogy az utcán kellett edzenem.

Donovan Brazier, a 800 méter – dohai – világbajnoka, aki új amerikai csúccsal nyert, elmondta, hogy 2019-ben és azt követően mi változott az életében.

– Nagyon érdekes volt a tavalyi év, mert sérülés után tértem vissza. Új edzővel, új városban – Portlandben – készültem, és ez meghozta számára a sikert. Az ember minél sikeresebb, annál hamarabb kezdenek teóriákat gyártani róla, de nekem most az a fontos, hogy megnyerjem a versenyt, nem számít, hogy a végén mit mutat az óra, bár örülnék, ha csúcsot döntenék Székesfehérváron.

Dafne Schippers, világbajnok futó először versenyez Magyarországon, de nagyon sok jót hallott a Gyulai István Memorialról.

– Idén sokáig csak fedett pályán tudtam edzeni, illetve erdőben futottam. Most úgy érzem, hogy a munka minőségével nem volt gond, de holnap minden kiderül. Persze vágyom az olimpiai éremre, de mindig az éppen következő célra fokuszálok, így most az Atlétikai Magyar Nagydíjra.

Noah Lyles, kétszeres világbajnok elmondta, hogy az idén futott – később érvénytelenített – 18.90-es világcsúcs esetében a szervezők hibáztak.

– Azonnal éreztem, hogy akkora szembeszél van, hogy képtelenség ilyet időt futni.

– Testvéred, Josephus holnap 400 méteren indul, mennyire motiválják egymást?

– Amióta az eszemet tudom, együtt futunk. Van rivalizálás, de kiválóan érezzük magunkat együtt.

– Sokszor Usain Bolt utódának tekintenek, hiszen nemcsak gyors vagy, de show-elemekkel tarkítod a futásaid.

– Szórakoztatni kell a közönséget! Ennek része az is, hogy felmás zokniban indulok. Fontos, hogy várják az emberek, hogy mikor lépek pályára.  Amúgy minden versenyen csúcsot akarok dönteni, így lesz holnap is, mert ez lesz idén az utolsó versenyem.

A négyszeres világ, kétszeres olimpiai bajnok hármasugró, Christian Taylort így köszöntötte Gyulai Márton, versenyigazgató: – Üdv újra itthon, hiszen hazajársz Magyarországra.

Azzal kapcsolatban, hogy ennyi cím elnyerése után mit szeretne még elérni így beszélt:

– A 18.29-es világcsúcsot szeretném megdönteni. Most 18.21-em van. Másodiknak lenni listán kibírhatatlan. Minden nap ezen dolgozom. Ennek sok összetevője van, fontos a hangulat a stadionban, illetve a versenytársak teljesítménye, hiszen, ha nagyokat ugranak sarkallnak a jobb eredmény elérésére

Az Európa- és világbajnoki bronzérmes kalapácsvető, Halász Bence így kommentálta az elmúlt időszakot:

– Nagyon nehéz volt, de új célt tűztem ki magam elé, ez a nyolcvan méter elérése. 12 centi hiányzik, ami kevésnek tűnik, de nem az. Nagyon jólesik, hogy legalább a Gyulai István Memorialt megrendezik, ha már sem olimpia, sem Európa-bajnokság nem lesz.

– A Fajdek, Nowicki, Halász trió picit – felfelé – elszakadt a mezőnytől. Hogyan lehet megközelíteni a két lengyelt?

– Már a korosztályos versenyek óta magammal kell versenyzenem. Soha nem a méterekért, vagy a helyezésért indulok, hanem hogy a saját céljaimat elérjem. Így lesz ez holnap is. Úgy jöttem ide, hogy szeretném a 80 métert túldobni, és minden bele is fogok adni.

A X. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat az M4 Sport és az m4sport.hu, augusztus 19-én, szerdán 17:00 órától élőben közvetíti

Rajtlista itt.

 

 

 

 

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!